Dünya

Amerika ile Özdeşleşen Hamburger Aslında “Türklerin” Dünyaya Hediyesi: İşte Muhtemelen İlk Kez Duyacağınız Macera

İki dilim ekmeğin ortasına köfte ve yeşillik eklenerek hazırlanan bu pratik yemek. Etimolojik geçmişi Orta Asya’ya kadar uzanır. . Bu arkadaşımız her devirde mutfağımıza eşlik etmiş anlaşılan.

sözcük anlamı “Hamburg’dan” olan hamburgerin dünyaya açılması biz Türklerin atalarından geliyor gibi.Peki bu yemek dünyanın her yerine nasıl bu kadar yayıldı?

Eskiden hamburger bugün bildiğimiz formda değildi.

O zamanlar Rusya’nın Baltık bölgelerindeki savaşçı topluluklar ve kabileler eti biftek şeklinde tüketiyorlardı. Bu kabileler arasında özellikle Tatarlar.İlk başta eti çiğ tüketen Tatar atlıları, binek araçları olan atların eyerlerinin altına eti koyduklarında, atların hareketleriyle etin azar azar piştiğini görmüşlerdir.

Asya’daki bu uzun seferler sırasında atın etini eyerden çıkardıklarında pişmiş et bugün bildiğimiz şeydi. ‘Tatar bifteği’açıklığa kavuşmuş.

19. yüzyılın ortalarında bir Alman tüccar bu bifteği bir fikir olarak Almanya’ya getirdi.

Almanya, Hamburg’dan bir tüccar ticaret için gitti. Bu eti Orta Asya’da görmüş ve Almanya’ya götürmüş. Hamburg Steak olarak servis etmeye başladı. Hamburgeri çok beğenen Almanlar, içine soğan koyarak farklı bir yorum getirmişler. “Hamburg’a ait” anlamına gelen “Hamburger” adının verilmesinden sonra hamburger dünyaya açılmaya başladı.

Hamburger Almanya’dan farklı yöntemlerle çıkmıştır.

Aslen bir fizikçi ve gıda geliştirme uzmanı Dr. Bu süreç, JH Salisbury’nin hamburgeri İngiltere’ye götürmesiyle başladı. Salisbury, günde üç kez sıcak suda yıkanmış biftek yemenin sağlıklı olduğunu düşündü. Bu şekilde hazırlanan hamburgere İngiltere’de ‘Salisbury Steak’ adı verildi.

Hamburgerin dünyaya ikinci açılışı Alman göçü ile oldu.Amerika’ya giden Almanlar, 19. yüzyılın sonlarında hazırlanan bu köftelere Amerika’da hamburger adını verdiler.

Hamburger tarihçileri (evet gerçekten böyle bir grup var) hamburgerin kökenini araştırmışlar.

Araştırmacılar, Teksas, Atina’da restoran işletmecisi olan Fletcher Davies’in St. Louis’de doğduğunu tespit ettiler. St. Louis Dünya Fuarı’nda hazırladığı hamburgerin ilk hamburger olduğunu iddia ediyorlar. Argümanlar çok inandırıcı olacak 2006 yılında Atina’nın hamburgerin anavatanı olduğu onaylandı.

Zaman ilerledikçe Amerika ve Avrupa’da fast food kültürü yayıldı.Bugün ayak bastığımız her yerde karşımıza çıkan hamburgerin anavatanı Orta Asya olsa da zaman içerisinde gelişerek bugünkü halini almıştır.

Amerikalılar hamburger konusunda oldukça titizdir.1986 yılında ülkemize bir zincirle girdiği için hamburgeri “milli gıdamız” yapmakta ısrar ediyorlar.

Kaynaklar: Metnews, Yemek ve Şarap, Kültür Gezisi

haberkadikoy.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu